Si volguessis aprendre més sobre els Boscos Comestibles, t’invitem a mirar la pestanya dels Cursos, i si el concepte t’engresca, i t’agradaria reconvertir un espai en alguna cosa més abundant, vet aquí la nostra pàgina de Dissenys
Dissenyar un verger o bosc alimentari – vegeu-ne la definició aquí – no es pot fer de qualsevol manera. Val la pena dedicar-hi temps ja que algunes decisions seran difícilment modificables (la ubicació dels arbres, per exemple). Per altra banda, sabem que si aconseguim crear un bon sistema, segons els principis de la permacultura, cada cop hi haurem de dedicar menys energies i esforços. Per tant, no ens sàpiga greu si, en aquesta primera fase, el verger ens ocupa força temps.

El primer que hem fet ha estat escriure una llista de la mena de plantes que voldríem incloure-hi, en paral·lel a una recerca de quines serien adequades per al clima de la nostra zona.
De fet no era una llista sinó diverses, per arbres, arbustos, plantes baixes, rastreres i enfiladisses, al seu torn dividides en funció dels usos que havien de tenir.
A part de les funcions alimentàries, ferratgeres, medicinals, etc., cal tenir en compte les que tenen a veure amb la contribució de cada planta al conjunt del sistema. Així doncs, convindrà incloure plantes que atreguin insectes pol·linitzadors, que serveixin com a reservori de fauna auxiliar, que tinguin capacitat de captar minerals en profunditat i, molt especialment, fixadores de nitrogen, que ens permetin dependre menys de les aportacions exteriors.

Al mateix temps que fèiem aquestes recerques, vam fer un plànol acurat de l’espai on aniria el verger i anotàvem observacions diverses sobre el terreny (tipus de terra, zones d’ombra, àrees més humides, etc.) i la vegetació ja present. Respecte aquest últim punt, val la pena fer èmfasi en conèixer la utilitat de les plantes ja presents al lloc abans de posar-nos a substituir-les per altres del nostre gust. Preservar allò que tenim de bo ha de ser una prioritat.
Per a la ubicació de cada planta, és útil començar pel nivell superior, és a dir, el dels arbres. Sabent la dimensió màxima que arribarà a fer la capçada de cada varietat d’arbre, hem anat marcant – sobre plànol i al terreny mateix – els punts on anirien plantats.

Per decidir on col·locar una o altra varietat d’arbre, ens ha calgut tenir presents, entre altres, els següents aspectes:
– Presència prèvia d’infrastructures, obstacles, camins, vegetació, etc.
– Amplada i alçades futures.
– Si és de fulla perenne o caduca.
– En funció dels dos punts anteriors, zona d’ombra que projectaran i ubicació que han de tenir en relació amb els altres arbres.
– Requeriments de reg.
– Nombre d’hores de fred que els cal per fructificar.
El disseny de la capa arbòria, a més, ens corria pressa, ja que volíem tenir-los plantats aquest hivern. A hores d’ara ja els tenim la majoria en terra.
Hem començat també el disseny del nivell dels arbustos i, per a la distribució, entre arbre i arbre, dels arbustos, les plantes baixes, rastreres i enfiladisses, hem concebut diversos patrons. Tot això mirarem d’explicar-ho en un proper article.
aquest fil del verger es un fil el qual m’interessa moltissim! Necessitava trobar un cas pas a pas com aquest per decidirme a fer-ho. Espero amb candeletes el vostre proxim post