Permacultura – “Forest Gardens” (Boscos Comestibles)

Si volguessis aprendre més sobre la Permacultura i els Boscos Comestibles, t’invitem a mirar la pestanya dels Cursos, i si tens un espai (pati, jardí, finca) que t’agradaria refer d’una manera holística, vet aquí la nostra pàgina de Dissenys.


Mirant la llista dels principis de la permacultura, on hi surten conceptes com Diversitat“, “Sistemes Biològics“, “Successió Natural”, “Sistemes Auto-Regulats”, i “Únic Element; Moltes Funcions”, es veu perquè la idea d’un “Forest Garden” atreu tant els aficionats d’aquest món.

Aquest concepte d’un Bosc Comestible“, “Bosc Dissenyat”, “Hort Silvestre”, “Hort Tridimensional” – fins ara no hem trobat una traducció que acabi de fer-nos el pes – és un intent de reproduir l’ecosistema clímax, i per tant, aconsegueix tots aquests principis. Com es fa, doncs?

Primer, triem les plantes que ens interessen, ja siguin comestibles, medicinals, per a llenya, per a fusta de construcció, per a atreure insectes beneficiosos, per a tenyir, per a fer cistells, per a jugar, per a gaudir o per a olors i colors.

Després, les sembrem per tal que cada cosa pugui contribuir tant com sigui possible al sistema, a l’hora d’aprofitar i d’interactuar al màxim amb les altres espècies que l’envolten, que s’ajuden mútuament, per tal de crear sinèrgies. Els “Forest Gardens” poden ser un gran exemple de biodiversitat, contenint sovint una mitjana d’unes 200 espècies.

Carxofera i pomera de costat, al Laberint de Primrose Farm.

Fent això, intentarem reproduir els set nivells que solen tenir els boscos “naturals”:

  • Arbres de mata alta – fruiters, de fruits secs
  • Arbres de mata mitjana-baixa
  • Arbustos
  • Herbes – hortalisses i plantes aromàtiques
  • Plantes que creixen arran de terra p.ex. maduixeres
  • Plantes enfiladisses
  • Plantes que tenen arrels aprofitables

Molt important és el fet que totes són plantes perennes – o potser algunes plantes anuals que poden autosembrar-se – perquè com qualsevol disseny de permacultura, volem que cada element trobi les seves necessitats dins el mateix sistema, sense grans aportacions – energia, recursos, feina – de fora per part nostra.

A part d’un mínim de manteniment durant els anys inicials – sovint un capa gruixuda de palla com a encoixinament – esperem sobretot les collites i l’abundància.

One thought on “Permacultura – “Forest Gardens” (Boscos Comestibles)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.