Alquequengi: unes quantes receptes

AlquequengisL’alquequengi (Physalis alkekengi), també conegut com a “tomatillo”, és un fruit de la família de les solanàcies (com el tomàquet o l’albergínia), poc conegut però molt gustós, especialment decoratiu i amb propietats medicinals.

El seu gust agre-dolç el fa apte tant per a postres com per a plats salats. Fins i tot tradicionalment se’n fa un vi, que és considerat beneficiós per al sistema urinari.

L’alquequengi es pot menjar cru – afegit al cim d’una macedònia li dóna un toc d’alta sofisticació, i en amanida afegeix un contrast dolcenc – o cuit. La confitura d’alquequengis és especialment apreciada i també es fa servir per decorar pastes dolces o pastissos. Com a plat salat, se’n pot fer una salsa d’aire exòtic, per menjar freda.

Salsa d’alquequengis:

500 g d’alquequengis

4 cebes

1 bitxo

1 gra d’all tallat ben petit

El suc d’una llimona (o una llima, si pot ser)

Cilantre

Orenga

Sal

Talleu ben petits els alquequengis, les cebes, el bitxo i l’all i barregeu-los, tot afegint-hi el cilantre i l’orenga. A continuació, amaniu-ho amb la sal i el suc de llimona i deixeu-ho reposar una estona per tal que els gustos tinguin temps de barrejar-se.


Confitura d’alquequengis:

200 g d’alquequengis

150 g de sucre

½ llimona

50 ml d’aigua

Feu un xarop amb l’aigua i el sucre. Afegiu-hi els physalis pelats i deixeu-los coure una mitja hora, tot anant-los remenant. Quan la confitura ja tingui la consistència desitjada, deixeu-la refredar uns minuts i poseu-la en pots.


Dolços d’alquequengi amb sucre cremat:

Alquequengis

Sucre

Aigua

Feu fondre el sucre amb unes gotes d’aigua i feu-ho coure fins que agafa color daurat. Peleu els alquequengis de manera que les “ales” que formen la pela quedin encara enganxats a la part superior de la fruita. Així podreu agafar els alquequengis per les ales i sucar-los en el sucre cremat. Dipositeu-los sobre una safata i deixeu que el sucre se solidifiqui.


Dolços d’alquequengi amb xocolata:

15 alquequengis

50 g de xocolata ben negra

5 ml de crema de llet

Feu fondre la xocolata i afegiu-hi la crema de llet. Vesseu la barreja dins d’un motlle de paper de madalenes o similar i poseu un alquequengi damunt de cadascun.

2 pensaments sobre “Alquequengi: unes quantes receptes

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.