Control de les plantes espontànies

Si volguessis aprendre més sobre una Horticultura Ecològica més Natural i del No-Remogut, t’invitem a mirar la pestanya dels Cursos, i si necessites ajuda planificant o implementant un hort, vet aquí la nostra pàgina de Dissenys.


Quan desherbar:

Les hortalisses són especialment vulnerables quan són joves. És en aquest moment que pot convenir de reduir la presència de plantes espontànies al seu voltant.

Per altra banda, és aconsellable controlar les plantes espontànies perennes i evitar que s’escampin en excés. Això vol dir vigilar l’evolució (i arrencar si cal) de les que es propaguen per l’arrel (exp. gram) i dallar les que s’escampen per llavor abans que granin.

Falsa sembra:

Un dels mètodes més bàsics i eficaços és l’anomenada falsa sembra. Consisteix en preparar el terreny per sembrar (deixar la terra a punt i regar-la), però sense sembrar. Així, les plantes espontànies començaran a germinar, i serà el moment que les podrem arrencar. Un cop fet això, ja podrem fer la sembra real.

Mètodes biològics:

  • Al·lelopaties: aprofitar els residus o exsudats d’una planta contra altres herbes. (Per exemple, sembla ser que les tomaqueres desprenen unes substàncies que redueixen la presència de gram al seu voltant).

  • Pastura: Una de les més interessants és deixar que les gallines passegin pel camp quan hem acabat un cultiu. Netejaran les plantes espontànies i les seves llavors, al mateix temps, adobaran el camp.

  • Compost o maceració de plantes: L’aplicació d’un compost amb alt contingut d’una determinada planta espontània sembla ser que pot contribuir a reduir la presència d’aquesta mateixa planta allà on s’aplica. Aquest fet s’explicaria per la mateixa teoria de les “plantes indicadores“: la mancança d’una certa substància ha fet créixer unes determinades plantes capaces d’acumular-la malgrat tot. Fent compost amb aquestes plantes, aportem aquesta substància a la terra i, amb aquest canvi de condicions, les mateixes plantes ja no hi troben el medi adequat.

Alternatives al desherbat complet:

Cal conèixer les plantes espontànies que surten al nostre hort i així saber si aquestes alternatives són aplicables:

El picapolls o borrissol pot contribuir a cobrir el terra; per altra banda, quan comenci a fer-nos nosa, és molt fàcil d’arrencar. I no s’ha d’oblidar que, a més, és comestible.
  • Aclarit:

Desherbar només parcialment: aclarir les plantes espontànies però no treure-les totes sistemàticament. Amb l’aclarit evitem que manllevin massa nutrients a la terra i que tapin en excés les hortalisses. Les plantes espontànies que resten mantindran l’estructura del terra i “protegiran” les nostres hortalisses.

  • Dallat:

Amb la mateixa finalitat, dallem les plantes espontànies en comptes d’arrencar-les. Els traiem part de la vitalitat, però conservem l’estructura d’arrels que mantenen el terra en bon estat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.