Conrear patates sense remoure la terra

Collita de patatesSi volguessis aprendre més sobre una Horticultura Ecològica més Natural i del No-Remogut, t’invitem a mirar la pestanya dels Cursos, i si necessites ajuda planificant o implementant un hort, vet aquí la nostra pàgina de Dissenys.


A les publicacions sobre Permacultura, havíem llegit més d’una vegada informació sobre un mètode alternatiu de conrear patates. Ens semblava realment interessant ja que no requeria remenar terra ni una sola vegada: ni per sembrar, ni per calçar, ni per collir. I no remoure la terra és doblement bo, perquè per una banda s’estalvia molta feina (i mals d’esquena) i per altra banda no es destorba l’estructura del sòl ni els seus habitants.

Aquest mes n’hem fet la collita i no ha estat gens malament, potser un pèl menys productiva que amb el mètode convencional però fins i tot això es podria qüestionar, ja que pràcticament no hi ha hagut rebuig: patates sanes, força grosses, sense taques, forats ni picades i, degut al mètode emprat, ja surten netes i sense la més lleu esgarrapada de les eines.

A més, hem pogut comprovar que les patateres conreades amb aquest sistema pateixen menys atacs del temut mildiu (Aquest ha estat un estiu humit – molt afavoridor, doncs, de les malures fúngiques, i molts camps de patateres i tomaqueres n’han quedat molt afectats. Les nostres patateres, en canvi, no ho han patit pràcticament gens).

En realitat es tracta senzillament de substituir la terra per palla: amb palla es colguen les patates de llavor i amb palla es calcen les patateres.

En el nostre cas anàvem a fer les patates en un terreny que no havia estat mai cultivat prèviament. Així doncs, hi vam afegir un component més, el cartró, que no seria, però, necessari en altres casos.

Igualment vam decidir aplicar una associació d’hortalisses tradicional i envoltar les patateres d’una frangeta de cigroneres. Aquesta combinació es feia originalment per assegurar-se una o altra collita, fes el temps que fes: en cas d’estiu sec es collirien molts cigrons i poques patates; en cas d’estiu humit, a la inversa. Aquest darrer ha estat el cas d’aquest estiu.

Expliquem-ho pas a pas:

En primer lloc, vam posar una capa de cartró sobre el terra prèviament net d’herbes espontànies. El cartró té com a funció evitar que rebrotin o en germinin de noves.

A les vores, hi vam deixar una franja sense cartró per a sembrar-hi els cigrons.

Després vam fer forats al cartró, de la mida d’una pilota de tennis, distribuïts a la distància adequada i sobre cada forat vam dipositar (que no colgar!) una patata de llavor.

Al damunt, hi vam distribuir una capa ben gruixuda de palla.

Segurament ja sabeu que la patata en sí no és una arrel sinó una “tija engruixida” – aquesta és la definició de tubercle. I el que és essencial és que a aquestes “tiges- tubercles”, que són les patates, no els toqui la llum, ja que es tornarien verdes i tòxiques. Aquesta és la funció fonamental que convencionalment fa la terra amb la que colguem les patates; aquí aquesta funció la fa la palla. Així que la idea és que les patates fan arrels, que fan el seu camí cap a terra a través dels forats del cartró, i desenvolupen les seves tiges enmig de la palla.

En el moment adequat, igual que calçaríem les patateres amb terra, les calcem afegint una segona capa gruixuda de palla.

És cert que algunes plantes espontànies – concretament gram i corretjola – troben el seu camí a través dels forats del cartró i arriben a travessar la capa de palla. Però són molt poques; així que la feina de desherbat és mínima.Patateres crescudes

I a l’hora de collir, és ben senzill: apartem la palla i allà al mig hi anem trobant les patates, com ous dins d’un niuet tou.

Tot plegat, sense grans esforços i amb la mateixa satisfacció, com la trobada d’un tresor, que dóna sempre la collita de patates.

Observacions:

Si plou els dies abans de la collita, sí que us podeu trobar que la palla quedi humida i enfangada i, per tant, que les patates no surtin directament tan netes.  Igualment, en aquest cas, haureu d’accelerar una mica la collita per tal d’evitar que es desenvolupin massa cargols o llimacs – cosa que la palla, com qualsevol encoixinament, pot tenir l’inconvenient d’afavorir.

2 pensaments sobre “Conrear patates sense remoure la terra

  1. Hola! Així doncs, amb un estiu calorós com aquest, la collita de patates no seria la millor!!…amb la tècnica que heu descrit, clar!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.