Permacultura – Escala i tecnologia adequades

Si volguessis aprendre més sobre la Permacultura, t’invitem a mirar la pestanya dels Cursos, i si tens un espai (pati, jardí, finca) que t’agradaria refer d’una manera holística, vet aquí la nostra pàgina de Dissenys.


Pel que fa a aquest conjunt de temes, només cal llegir “Allò petit és bonic” de E.F. Schumacher. El gran error de la nostra societat tal com és, és la idea que el creixement és el concepte més important i desitjable, i que significa èxit i eficàcia. Està comprovat que l’agricultura industrial és justament un model increïblement ineficaç, tenint en compte els unitats d’energia que requereix per les unitats d’energia alimentària que produeix.

Com expliquen altres principis de la permacultura, aquí també es tracta més aviat de les diverses fonts d’energia que tenim al nostre sistema – com maximitzem l’ús d’aquelles de les que ja disposem, i com minimitzem l’aportació d’altres venint de fora. Si sempre guardem al cap aquest concepte clau, l’escala del sistema i la tecnologia que fem servir quasi trobaran les seves mides correctes sense gaire planificació.

Encara que nosaltres mateixos no faríem servir pas un motocultor a l’hort per altres raons – vegeu l’entrada sobre “Patrons” – sí que hi haurà gent que decidirà que val la pena tenir-ne un simplement per la raò d’estalviar-se temps, sense tenir en compte que hauran de treballar moltes hores, és a dir vendre el seu temps, per poder guanyar els diners per comprar la màquina, sense parlar del petroli i el manteniment, tot contribuint a crear una dependència de coses externes.

Com ja hem descrit en altres llocs – vegeu l’entrada amb l’introducció – la permacultura justament no es restringeix al món agrícola, sinó que ens pot proveir un marc per a la nostra manera de viure. Per tant, podem començar a reduir la dependència que s’estén a la vida en general, si actuem tant ens com sigui possible a nivell local. Fent servir una mica d’argot, volem aliniar els nostres cercles d’atenció i d’influencia. Escoltar les notícies globals ens deixa ràpidament amb una sensació d’impotència i d’insatisfacció. En canvi, si centrem la nostra atenció i participem en el petit món del nostre poble o barri, tindrem més influència real, i, per tant, una sensació més elevada de felicitat.

One thought on “Permacultura – Escala i tecnologia adequades

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.