Permacultura – Diversitat i sistemes biològics

Si volguessis aprendre més sobre la Permacultura, t’invitem a mirar la pestanya dels Cursos, i si tens un espai (pati, jardí, finca) que t’agradaria refer d’una manera holística, vet aquí la nostra pàgina de Dissenys.


En Permacultura a vegades es fa servir l’expressió: “Deixa que la natura treballi per tu“. Tal vegada, però, molt menys pretenciós i molt més ajustat a la realitat seria dir: “Deixa que la natura treballi amb tu“.

La natura té tendència a auto-regular-se. En un entorn silvestre, per exemple, un insecte difícilment esdevindrà una plaga, perquè els seus depredadors n’equilibraran la població. Si, en el nostre hort, afavorim una situació similar a la silvestre, doncs, ens estalviarem molta feina i molts de mals de cap. Però com fer-ho?

Difícilment nosaltres serem capaços de capir en la seva globalitat l’entrellat d’interrelacions que existeixen entre els diferents éssers vius. El nostre esforç, doncs, s’ha de centrar en potenciar la biodiversitat, de manera general. Hem de tenir la màxima varietat d’hortalisses, de plantes aromàtiques, de flors, de plantes espontànies, perennes, arbustos, arbrisons, arbres. I també, varietat de possibles hàbitats per a fauna: bassetes, rocalles, piles de materials llenyosos, etc. L’equilibri, en bona part, arribarà sol.

La Permacultura intenta trobar solucions de tipus biològic, per damunt de tot, evitant l’ús de qualsevol biocida (herbicida o insecticida) – encara que siguin biocides ecològics!

Sense que nosaltres fem res,algun amic ocell ens manté la població de cargols a ratlla.

També podem ser una mica més intervencionistes i afavorir especialment la presència d’insectes o d’ocells, mitjançant la instal·lació d'”hotels d’insectes”, de nius o abeuradors.

Per altra banda, ja sabem com n’és de fonamental tenir un sòl viu i sa: els microorganismes i macroorganismes que l’habiten treballen al nostre favor. Així doncs, per mantenir una terra viva i no compactada, en comptes de fer anar l’aixada (estratègia física, no biològica, i força insana per la nostra esquena), més aviat hem de comptar amb totes les estratègies biològiques clàssiques: associacions de plantes, rotacions, adob verd, fems d’animals, acumuladors dinàmics, etc.

Altra informació que us pot interessar:

Fa poc vam publicar un article amb diversos exemples de la utilització de recursos naturals al nostre hort. Feu-hi una ullada aquí.

2 pensaments sobre “Permacultura – Diversitat i sistemes biològics

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.