Permacultura – Ús de l’energia

Si volguessis aprendre més sobre la Permacultura, t’invitem a mirar la pestanya dels Cursos, i si tens un espai (pati, jardí, finca) que t’agradaria refer d’una manera holística, vet aquí la nostra pàgina de Dissenys.


De fet es pot fer un resum d’aquest tema en només tres frases:

  • Primer de tot, la permacultura aspira a crear un sistema que pugui cobrir per si sol les seves necessitats d’energia sense haver d’aportar-ne de fora;
  • Vinculat amb això és la idea que la nostra prioritat ha de ser la de captar, emmagatzemar i aprofitar tant com sigui possible tota l’energia que ja tenim dins el sistema. Qualsevol pèrdua segurament ens generarà feina;
  • Cada vegada que vulguem introduir un nou element al sistema, en triarem un que pugui generar energia; si no, que la pugui conservar; i només en últim lloc un que consumeixi energia.

Per a aclarir-ho, quan es parla d’energia en el context de la permacultura, s’ha de dir que no es tracta només de l’electricitat de la casa, per exemple. Entre altres, hi ha també els següents elements que es poden considerar com fonts d’energia: les aigües pluvials, el sol, els nutrients del sòl, els diners, la informació, i la nostra pròpia energia humana.

Pel que fa als nutrients, per exemple, la tècnica de fer compost és una manera de guardar dins el mateix sistema els beneficis dels materials orgànics. Si tenim animals, els seus fems poden ser aprofitats, i, amb la construcció d’un water sec, fins i tot els nostres també, tancant, per tant, un cicle important. Encara que – compostats correctament – l’ús de fems no tingui cap perill, segurament per molta gent semblaria una proposta repel·lent. Justament el fet que trobem normal la contaminació diària de la nostra aigua potable hauria de ser moltes vegades més preocupant.

Com recollir de manera senzilla les aigües pluvials.

One thought on “Permacultura – Ús de l’energia

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.