La importància de guardar llavors

De fet, això hauria de ser el primer article o tema de qualsevol llibre o curs sobre l’hort, ja que l’agricultura va néixer justament quan els humans van començar a recollir i guardar les llavors de les plantes silvestres, per a sembrar-les en el moment i lloc que més interessava, i, per tant, reduir la necessitat del nomadisme.

Avui, com tantes altres coses, s’ha anat perdent l’hàbit, i, per tant, el coneixement de com guardar llavors, fins el punt que molts horticultors no ho veuen necessari, o, si els interessa, ho troben complicat. Sigui el cas que sigui, l’opció fàcil és anar al planterista, ficar a terra la planteta, i cuidar-la mínimament durant els tres o quatre mesos del seu cicle.

Nosaltres revindiquem la tasca de guardar-se les llavors per diverses raons:

  • És la manera de tenir plantes més adaptades al teu terreny i microclima;
  • T’ajuda a ser més autosuficient en el sentit que no has de comprar llavors i/o planter cada temporada;
  • Com que les llavors comercials estan cada vegada més en mans de molt poques empreses, ajudes amb el teu granet de sorra a trencar aquest monopoli;
  • Una conseqüència de la “Revolució Verda” i la seva fixació amb la producció, la mecanització i la massificació, ha estat una davallada de la biodiversitat conreada d’una manera brutal. S’ha perdut una gama molt gran de varietats en molt poc temps, i, en general, malgrat el ‘progrés’, tant el consumidor com l’hortolà tenen un repertori molt petit d’aliments;
  • Seguint la mateixa línia, es tracta d’una certa manera de valorar i, fins i tot, salvar el patrimoni agrícola que ens ha arribat al llarg de les generacions;
  • Deixant les nostres hortalisses fer tot el seu cicle fins la producció de llavors vol dir en alguns casos veure unes formes i colors que normalment no s’arribarien a veure, a part de la diversitat de fauna que ens pot arribar a atreure a l’hort
  • Més que res, t’aporta una satisfacció molt gran si sembres la llavor d’una planta que vas conrear d’una llavor que vas sembrar, etc.

2 pensaments sobre “La importància de guardar llavors

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.