Rotacions de cultius a l’hort

Si volguessis aprendre més sobre una Horticultura Ecològica més Natural i del No-Remogut, t’invitem a mirar la pestanya dels Cursos, i si necessites ajuda planificant o implementant un hort, vet aquí la nostra pàgina de Dissenys.


La primavera s’acosta i, si volem un hort sa tant aquesta temporada com a llarg termini, és molt important establir unes rotacions ben fetes, ja que és potser l’estratègia clau a l’hort ecològic per evitar certes plagues i malures.

D’entrada pot semblar una mica complicat, però, com amb qualsevol bon disseny, simplement es necessita una inversió de temps a l’inici per reduir manteniment i complicacions més endavant. De què es tracta, doncs?

Bàsicament, a l’hort, no només hi estem plantant simplement unes plantes amb necessitats diferents, sinó que quasi totes són plantes anuals hiperseleccionades, sobreexigents i poc resistents, cosa que vol dir que hem de tenir el terra en molt bon estat perquè hi prosperin.

Per tant, de cara aquesta situació especial, hem de mirar d’anar canviant de lloc els cultius cada temporada, perquè els nutrients al terra estiguin ben repartits, i perquè possibles plagues no ho tinguin fàcil per instal·lar-s’hi any rere any.

És fàcil trobar rotacions fetes a mida, però us animem a crear la vostra pròpia rotació per aquestes raons:

  • Als llibres se solen incloure només els quatre cultius més coneguts;
  • Cada hort és diferent pel que fa a terra, insolació, microclimes etc.;
  • Es presta a un coneixement més profund dels cicles de l’hort;
  • És divertit.

No hi ha una sola recepta per dissenyar una rotació, però aquí hi ha un possible camí a seguir, que agrupa diverses maneres de fer. En general, hem de fer una mena de puzzle que ens permeti enllaçar els cultius d’una temporada a l’altra perquè no es repeteixi la mateixa cosa al mateix lloc durant al menys quatre anys. (Per visualitzar millor el puzzle, ja podem preparar fitxes de cada hortalissa)

  • Primer, i molt important, llistar el que vols plantar en funció dels teus gustos i dels dels altres consumidors de l’hort – no val la pena sembrar hortalisses que no agradin a ningú;
  • Identificar el cicle que té cada cultiu, és a dir el temps que passarà a terra des de la sembra o trasplantament fins a l’última collita;
  • Apuntar la família botànica de cada cultiu (per exemple, patata, tomàquet, albergínia, i pebrot són tots de la família de les solanàcies);
  • Afegim-hi l’exigència general del cultiu (sigui de nutrients, d’aigua o de llum).
  • Per matissar-ho més, podem tenir en compte si la part de planta que collim és l’arrel, les fulles, la flor o el fruit; i la profunditat de les seves arrels.

Després de tot això, mirem de crear una seqüència, on dos cultius seguits tenen el màxim de característiques diferents, i cicles que enllacen el màxim possible perquè hi hagi el mínim de temps sense res al bancal.

Rotació d’un bancal en procés d’elaboració

Al final tindrem l’hort dividit en quatre, cinc o sis sectors, on cada sector segueix la mateixa rotació que hem establert, començant a punts diferents.

Evidentment, si voleu passar al nivell avançat, podeu mirar de combinar les rotacions amb el concepte d’associacions de plantes. Alternativament, si tot això sembla massa complicat, i, a més, només teniu un tros petit, es pot optar per la versio de policultiu, més o menys organitzada/caòtica, on es planta una mica de tot pertot arreu, bastant aleatòriament, confiant que la barreja sigui prou ‘natural’ per no tenir problemes. A veure si us en sortiu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.