Permacultura – Planificació energèticament eficient

Si volguessis aprendre més sobre la Permacultura, t’invitem a mirar la pestanya dels Cursos, i si tens un espai (pati, jardí, finca) que t’agradaria refer d’una manera holística, vet aquí la nostra pàgina de Dissenys.


Per a poder saber on col·locar els diversos elements del nostre sistema, i per aconseguir el disseny més eficaç, no només hauríem d’observar la natura – vegeu l’entrada sobre “Patrons” – sinó també l’espai físic que tenim. La permacultura fa això amb una consideració de les Zones i Sectors que hi apareixen.

Breument, les zones es determinen segons els elements que contenen, i la frequencia amb la qual hem de fer servir o visitar aquests mateixos elements. Podem disposar de les zones següents:

 • 00 – Nosaltres mateixos;
 • 0 – La casa (o qualsevol centre d’activitat);
 • 1 – L’hort; plantes aromàtiques
 • 2 – Conreus intensius i petits animals com gallines;
 • 3 – Conreus extensius i animals grans com vaques;
 • 4 – Bosc gestionat
 • 5 – Zona silvestre (que no necessàriament ha de formar part del nostre espai)

Aquest concepte de zones és més aviat il·lustratiu – no es tracta de fer cercles perfectament concèntrics al voltant de la casa, ni és obligatori tenir cadascuna de les set zones. Per exemple, justament coneixem una masia que té, segons aquest esquema, només Zones 1 i 5.

Així doncs, hi ha flexibilitat, justament perquè cada persona i cada lloc tindrà les seves pròpies característiques i necessitats. Pot ser que vulguis plantar hortalisses tot seguint el camí d’entrada – és a dir, tenir una Zona 1 que travessa Zones 2, 3 i 4 – perquè t’agrada collir-ne, tornant d’una caminada.

Els sectors s’estableixen segons les entrades d’energia externa. Els exemples més comuns són:

 • La llum del sol – cal comparar la diferència entre els solsticis de l’estiu i de l’hivern;
 • Els vents – la direcció dominant; els més freds;
 • L’aigua i el seu passeig a travès de l’espai;
 • Espais susceptibles de patir gebrades – l’aire fred baixa – o boires;
 • Pol·lució – pot ser la llum i el soroll d’una carretera; l’aire contaminat d’una fàbrica;
 • Vistes – el que veiem i el que ens veu.

També hem de conèixer l’elevació de l’espai, tant absoluta com relativa. La gravetat ens pot ajudar molt a facilitar algunes accions si triem bé les ubicacions de certs elements. Igualment ens pot perjudicar de tant en tant, com és el cas amb les gebrades.

Una vegada identificats – i millor dibuixats – les zones i els sectors, veurem fàcilment els microclimes. Hi haurà, per exemple, espais assolellats i ventosos per una banda, i espais protegits però ombrejats per altra banda. Tenir aquests simples coneixements ens permetrà fer un disseny molt eficient energèticament.

2 pensaments sobre “Permacultura – Planificació energèticament eficient

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.