Arriba la segona primavera

Una de les gràcies de viure i estar en contacte amb la natura, en aquest clima, és que quan al final de l’estiu, després de tanta sequedat i calor, quan sembla que ja no plourà mai més, ens hem acostumat a veure-ho tot marró i ja estem avorrits de cels serens, observem com amb la caiguda d’alguna pluja més sostinguda que un mer xàfec i una baixada de les temperatures, tornen a néixer punts verds fins i tot en els llocs aparentment més inhòspits i castigats.

Són les plantes (principalment aquestes “maleïdes” i “males herbes“) que ens aniran acompanyant durant la tardor, hivern i primavera abans de tornar a fer una escampada massiva de llavors per assegurar-se de les properes generacions. A part d’oferir-nos un paisatge més verd i viu, hem de pensar que aquestes plantes lluitadores estan fent de tot per a protegir, restaurar i enriquir un terra, que moltes vegades està en mal estat gràcies a nosaltres, i que veiem (o no) cada dia, ja que sol ser a les vores dels camins i carreteres que emprem diàriament.

Evidentment les plantes que hem plantat i cuidat, sigui al verger o sigui a l’hort, també agraeixen molt aquesta transició cap a la tardor, fent brots nous en el cas dels arbres, o rebrotant de nou per la següent temporada després d’haver “estiuejat” amb tota la seva energia emmagatzemada a l’arrel, com ara la carxofera.

A més, és un moment de l’any on es pot tenir alguna sorpresa bonica quan una planta o arbre que ja semblava moribund demostra que d’alguna manera ha sabut resistir i dóna una alegria quan inexplicablement aconsegueix redespertar-se.

Actualment, amb temperatures mitjanes cada vegada més altes, i pluges aparentment cada vegada més escasses, pot tenir encara més sentit plantejar-se un model de “bosc d’aliments” basat en plantes perennes capaces d’aguantar aquests extrems. En tot cas gaudim i aprofitem dels propers mesos, abans que torni a venir una nova canícula allargassada.

LES COLLITES DE SETEMBRE AL VERGER

 

FULLES COMESTIBLES
Agastache foeniculum
Agastache rugosa
Allium fistulosum
aloc
blet blanc
Bunias orientalis
campanetes (Campanula spp.)
cebollí
crèspol
Houttuynia cordata
malví (Althaea officinalis)
menta
Monarda citriodora
Monarda didyma
oxalis
Pimpinella saxifraga
pixallits
Plantago coronopus
salada (Atriplex halymus)
shiso (Perilla frutescens)
tarongina
trèvol (div. Espècies)
violeta
FLORS COMESTIBLES
Allium senescens
boixac
calamenta
campanetes (Campanula spp.)
crèspol
fonoll
hissop
malva
milfulles
sajolida
Salvia microphylla
Yucca glauca
FRUITS
afartapobres (Phaseolus coccineus)
gerds
maduixots
magranes
peres
pomes
préssecs
raïm
ARRELS O BULBS
Allium fistulosum
Onagra
«Potato onion»

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.