La importància de la bona saó

Si volguessis aprendre més sobre una Horticultura Ecològica més Natural i del No-Remogut, t’invitem a mirar la pestanya dels Cursos, i si necessites ajuda planificant o implementant un hort, vet aquí la nostra pàgina de Dissenys.


Volem dedicar quatre paraules a un concepte clau, del qual se’n parla massa poc – la saó de la terra. Per altra banda, posar-ho en paraules costa, ja que és una cosa totalment experiencial – s’ha de veure i tocar per poder entendre millor de què es tracta.

En general, és el nivell d’humitat més equilibrat que pot tenir el terra, i és essencial saber reconèixer-lo, sobretot si volem sembrar amb èxit.

Tanmateix, és un estat de terra, que pot ser molt efímer en aquest clima, i que varia molt d’un terreny a un altre, segons la seva textura, i d’un dia a l’altre segons la meteorologia.

Es tracta del moment quan el terra no és ni massa sec ni massa humit. Evidentment hi ha alguns senyals que ens ajuden a decidir si a qualsevol moment hi ha la bona saó.

Per exemple, si la terra s’enganxa a les sabates o a les eines, més val no tocar-la, ja que treballar amb tanta humitat només empitjora la estructura.

O bé, si intentant arrencar una planta, se’ns trenca arran de terra, segurament és massa sec; en canvi si se’ns arrenca amb quilos de terra enganxats a les arrels, és massa humit.

En altres climes on la pluviometria és molt ben repartida, i on la bona saó es produeix més sovint i dura més, certes tasques resulten molt més fàcils. Aquí us animem a observar molt bé, i donar el valor que li pertoca a la saó.

3 pensaments sobre “La importància de la bona saó

  1. Noltros a Menorca no li donam aquest significat a SAÓ, una bona saó ho deim quant a ben plogut i a calat fins abaix, com per exemple uns 60-70 o fins i tot 100 litros per metro cuadrat. I a lo que vosaltres definiu com a saó, nosaltres li diem TREMPA, ejem. aquesta terra te bon trempa.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.