Crear una espiral d’herbes aromàtiques

Com totes les nostres entrades relacionades amb l’hort – tècniques; solucions; alternatives – aquesta també es pot trobar enllaçada a la pàgina que hem anomenat “Hortipèdia“. Feu-hi una ullada.


Convertir un racó petit en un espai bonic i productiu es pot aconseguir d’una manera senzilla mitjançant una espiral d’herbes aromàtiques. En què consisteix?

Sembla ser que es va concebre per primera vegada en el primer llibre de Permacultura, escrit per Bill Mollison, on s’hi va incloure aquest dibuix:

Herb-Spiral-DrawingLa teoria fonamental és que, pel fet de crear una zona de cultiu en tres dimensions, a part de augmentar la superfície conreable, el desnivell permet crear diversos microclimes.

Així doncs, al moment de plantar, es pot jugar amb quatre possibles opcions segons l’alçada (per exemple, la part més alta sera més ben drenada) i l’orientació  del lloc dins l’espiral:

  • Sec i assolellat – romaní, espígol, farigola, sàlvia, marduix etc.
  • Sec i ombrívol – milfulles, julivert, orenga etc.
  • Humit i assolellat – cilantre, cebollí, agrella etc.
  • Humit i ombrívol – tarongina, menta, camamila etc.

Altres avantatges:

Pots tenir a l’abast totes les herbes condimentàries – i més biodiversitat – a pocs metres de la cuina, ocupant un espai de només tres o quatre metres quadrats.

És pot construir fàcilment, en poc temps, amb tota la família, i amb matèrials reciclats (teules, totxanes, ampolles etc.), i el manteniment és mínim.

Pensa que diverses de les aromàtiques més conegudes es poden propagar fàcilment per divisió – així, si ja coneixes algú amb un bon repertori, fins i tot et pots estalviar de comprar les plantes.

Per tenir en compte:

S’ha de pensar que algunes plantes s’escampen amb més facilitat que altres – per exemple, les mentes – i, per tant, pot ser convenient plantar-les dins un test enterrat perquè no acabin invadint tota l’espiral.

No cal que et limitis a herbes aromàtiques – a la mateixa espiral s’hi poden plantar flors, o, fins i tot, alguna hortalissa (bleda de penca groga, per exemple, que és vistosa).

Tal com hi apareix al dibuix de dalt, es pot incloure una mini basseta al final baix de l’espiral, i atreure-hi doncs granotes. Pel que fa al reg, es pot muntar un petit sistema de degoteig, o, si no, per la mida que té, es pot regar a mà.

Per acabar, vet aquí un parell de fotos d’una espiral que vam construir per aportar color i vida a un pati – a veure si t’animes a construir-ne la teva abans de la primavera.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.