Bancals elevats

Si volguessis aprendre més sobre una Horticultura Ecològica més Natural i del No-Remogut, t’invitem a mirar la pestanya dels Cursos, i si necessites ajuda planificant o implementant un hort, vet aquí la nostra pàgina de Dissenys.


Els bancals elevats són un sistema per evitar de trepitjar el terreny i mantenir-ne la terra solta. Això els fa adients per al conreu de les hortalisses, i molt especialment per a les d’arrels fondes.

 Un altre dels objectius fonamentals per construir-los és facilitar el drenatge del terreny. Així mateix eviten el pas de les arrels de les plantes espontànies (funció de barrera).

Entre un bancal i un altre convé deixar prou espai per circular-hi (fins i tot en carretó) i poder realitzar la collita còmodament.

Bancal elevat de forma lliure
Bancal elevat de forma lliure acabat de construir.

Igualment, les dimensions i forma del bancal vénen determinades per la recol·lecció. Es poden fer de línies més rectes o més corbes, però, en tot cas, s’ha de procurar que tots els racons del bancal siguin accessibles des dels corredors.

Quan els fem rectangulars, nosaltres els donem una amplada d’1,2m i, de llargada, tant com necessitem.

Pel que fa a l’alçada, cal tenir en compte que l’aigua puja per capil·laritat només uns 75 cm cap amunt. Si el bancal és més alt, caldrà regar-lo des de dalt.

Malgrat aquest inconvenient, hi ha qui prefereix fer bancals ben alts per poder treballar-hi sense doblegar l’esquena.

Per a la construcció dels bancals, hi ha tècniques que eviten remenar la terra en tot moment (més endavant en parlarem en algun article – “bancal per capes“), però el més habitual és crear l’elevació remuntant la terra dels camins cap al centre del bancal.

En tot cas, el que nosaltres considerem important és que, un cop construïts, aquests bancals siguin permanents i no hi tornem a fer cap activitat de remenat de terra mai més.

Bancals elevats rectangulars
Bancals elevats rectangulars

3 pensaments sobre “Bancals elevats

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.