L’Ús de recursos naturals

Si volguessis aprendre més sobre una Horticultura Ecològica més Natural i del No-Remogut, t’invitem a mirar la pestanya dels Cursos, i si necessites ajuda planificant o implementant un hort, vet aquí la nostra pàgina de Dissenys.


Amb aquest article  volem mostrar com, amb una mica d’inventiva i d’observació dels entorns de l’hort – tal com proclamen els principis de la Permacultura – es poden trobar molts elements útils i renovables; que contribueixen, doncs, a crear un sistema més sostenible, menys dependent de productes cars i procedents de terres llunyanes.

En general, la nostra manera de conrear no demana gaires “importacions” – sobretot no fem servir gens de maquinària, amb el petroli i manteniment que implica. Sí que hem hagut d’aportar, però, un sistema de reg  – tub de goteig i accessoris -, per als quals ha calgut una inversió significativa; cosa que no impedeix que continuem buscant i provant tècniques per estalviar aigua, sobretot l’encoixinament durant els mesos més càlids, i la recollida d’aigües pluvials per regar els nostres planters.

Per altra banda, tenim la sort que el nostre hort es troba en una granja, on sempre es poden descobrir materials deixats als coberts. Fora d’allà, hem anat descobrint que en el món de reciclatge que existeix avui dia no hi ha una veritable voluntat de “reutilització” d’objectes, ja que així no es crea negoci. Si el demanes, es pot aconseguir fàcilment cartró – el de productes electrodomèstics de les ferreteries sol ser el millor – o caixes de fusta als mercats setmanals, però trobem molt més satisfactori, i més seguint l’esperit del nostre projecte, l’ús de recursos naturals. Per tant, aquí teniu una llista d’algunes coses que ja hem aprofitat.

Com a encoixinament: fulles de moreres bordes; fulles de pi (limitat a maduixeres i cebes, degut a la seva acidesa); entramat d’ortigues; falguera; pedres.

Com a insecticida i reforçant: Ortigues.

Com a fungicida: Cua de Cavall.

Com a mesura anti-cargols: Cendres de llenya.

Com a mesura anti-formigues: Espígol (i marro de cafè a vegades).

Com a adob verd: Veça silvestre.

Com a terra futura: Fulles de plàtan.

Com a entutorament: Canyes de riu (per a tomaqueres i mongeteres); branquetes de morera borda (per a pèsols).

Com a protecció contra la fred: Branquetes (amb fulles) de morera borda.

Per acompanyar els productes de l’hort, hi ha també, per descomptat, els recursos comestibles, que, a més, requereixen molta menys feina. A l’hort mateix hi tenim fonoll, espàrrecs i porros silvestres; moixernons i xampinyons. A pocs metres, hi ha móres, prunes silvestres; saüc (per les seves flors i fruits) i figues de moro (per quan sobra el temps i la gana).

Qui mira, troba.

Recollint llavors de veça silvestre
Recollint llavors de veça silvestre

One thought on “L’Ús de recursos naturals

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.