Per on començar

Pots trobar més articles relacionats amb l’hort – tècniques; solucions; alternatives – a la pestanya que hem anomenat “Hortipèdia“. Fes-hi una ullada.


  • És convenient dedicar el primer any a l’observació detallada del terreny: orientació, vent, zones d’ombra i de sol, flora i fauna presents, aigua, pendents, etc.
  • Si ja volem començar a plantar alguna cosa aquest primer any, serà convenient que, quan plantem hortalisses anuals, assumim que probablement n’haurem de modificar la ubicació (en funció de les observacions realitzades durant aquest primer temps) en els propers anys.
  • Durant aquest primer any també podem plantar adobs verds, com llegums i certes herbàcies anuals, que, amb les seves arrels, enriqueixin el sòl amb nitrogen i el facin més solt.
  • Una altra opció recomanable és començar plantant patates. Les arrels de les patateres, creixent en profunditat, contribuiran a trencar la terra. A més, quan cavem per plantar-les i per recollir-les, estarem contribuint a estovar la terra. Al mateix temps, aprofitarem per treure les plantes espontànies perennes d’arrels profundes.
  • Una alternativa a l’anterior seria, en comptes de plantar patates, plantar nyàmeres. Tant en el cas de nyàmeres, com de patates, quan estiguin a punt per collir, es pot aconseguir un porc que es passegi per la zona plantada. Els porcs es tornen bojos amb aquests tubercles (especialment amb les nyàmeres) i “llauren” el terra tot buscant-les. Al mateix temps, ens deixen la terra adobada amb els seus fems. De manera que deixen la terra a punt per plantar-hi.
  • Una altra manera d’endegar un hort és pel sistema de l’encoixinament:

Es cobreix la zona destinada a l’hort amb algun material opac (generalment es fa amb plàstic negre però nosaltres som més partidaris de fer servir cartró) i es deixa tant de temps com sigui possible. En uns mesos haurà fet desaparèixer la majoria de plantes espontànies (però, atenció, per eliminar les plantes espontànies perennes – ranuncles, gram, etc., cal deixar el cartró al menys un any sencer i, per tant, anar-lo renovant).

Segons com sigui el resultat després de treure el cartró – com de compacta és la terra, quantitat de plantes espontànies o arrels que han sobreviscut, etc. – es planta directament o s’opta per treure d’arrel  les espontànies persistents abans de plantar.

Un cop plantat – continuant amb el sistema de l’encoixinament – s’envolten les plantetes amb cartrons o/i palla o altra mena de matèria orgànica per tal d’evitar l’arribada de la llum del sol a terra i així aturar l’aparició de plantes espontànies.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.