L’institut Pla Marcell de Cardedeu ens ha ofert durant aquest curs la magnífica oportunitat de treballar l’hort com a punt de trobada entre dues generacions. L’associació Justícia Alimentària Global, que esta portant a terme un projecte molt interessant amb aquest i altres centres, es va posar en contacte amb el grup de Cardedeu en Transició – del qual formem part – per tal que ens encarreguéssim de gestionar el treball amb els alumnes des del vessant més hortícola.
Va ser una sorpresa descobrir la tasca que aquest centre estava portant a terme, posant en contacte els alumnes de secundària amb gent gran del poble. Alguns jubilats van regularment a dinar al centre i també, alguns d’ells, a conrear un terrenet d’hort que l’institut els cedeix.
No és pas el primer any que un grup d’alumnes també hi disposa d’un espai per a plantar hortalisses, però sí que és la primera vegada que es plantejava afavorir la interrelació, en aquest hort, entre les dues generacions.
Des de l’inici, doncs, vam convidar els avis a participar a les sessions del curs d’hort en la mesura i els moments que ells desitgessin.
Així doncs, si bé vam començar parlant amb els alumnes de qüestions bàsiques com quines verdures coneixien i els agradaven, i visitant diversos camps i horts del poble per tal de comparar diversos models productius, les sessions s’han tornat encara més enriquidores quan els jubilats han vingut a treballar colze a colze amb els alumnes, transmetent-los coneixements i fent-los perdre la por d’acostar-se a la terra.
És per a nosaltres una gran satisfacció veure com alumnes que inicialment es mostraven totalment reticents, ara fan cara de (mal dissimulada) satisfacció tot enfonsant els dits a terra per sembrar alls o reptant-se entre ells a distingir les faveres de les pesoleres.