Què puc aprendre aquest any?

COM TRIAR UNA FORMACIÓ?
Tria en funció de les teves necessitats i clica damunt (o llegeix a sota) del perfil que més s’hi aproximi:
  1.  Vull aprendre TÈCNIQUES D’HORT respectuoses amb la natura
  2.  Tinc ganes de VIURE D’UNA MANERA MÉS SOSTENIBLE
  3. Vull crear un espai bonic i abundant en un TERRENY desaprofitat
  4. Vull crear el meu VERGER (bosc d’aliments)
  5.  Vull que el meu JARDÍ SIGUI PRODUCTIU, a més de bonic
  6. Tinc coneixements teòrics i vull PASSAR A LA PRÀCTICA
  7.  Altres situacions – Pregunta’ns a: hort.phoenicurus@gmail.com

INSCRIPCIONS de tots els cursos emplenant el formulari d’inscripció o escrivint-nos a hort.phoenicurus@gmail.com            

Organitzen els cursos: Esbioesfera i Phoenicurus  

1. Vull aprendre TÈCNIQUES D’HORT respectuoses amb la natura

que em permetin collir amb abundància, fer-ne un espai bonic, en sintonia amb la natura i que no em generi ni grans esforços ni grans despeses…

El més adequat és que t’apuntis al CURS D’HORT NATURAL (FUKUOKA – HAZELIP). El proper es farà els dies 28 i 29 d’octubre.

En el curs d’Hort Natural aprenem una sèrie de tècniques que ens acosten a la manera de funcionar de la natura: aprenem a observar-la més i a intervenir menys; i això reverteix en igual productivitat però menys problemes i menys esforços.

VULL APRENDRE TÈCNIQUES D'HORT respectuoses amb la natura
VULL APRENDRE TÈCNIQUES D’HORT respectuoses amb la natura

Agafem la natura com a model i ens hi inspirem per crear espais de plantació sense llaurat, amb el terra sempre cobert i gran diversitat de plantes. Fem que cada planta trobi allò que necessita per créixer forta i prevenim cada possible plaga afavorint la presència dels seus depredadors naturals.

Nosaltres ho coneixem bé després  de  set anys treballant amb aquestes tècniques a Phoenicurus, on podràs veure-ho i practicar-ho.

Aquest és un model d’hort especialment adequat per a l’autoabastiment, per a horts familiars i escolars – ja que permet reduir notablement els esforços i el temps dedicat – però fins i tot és aplicable a  més gran escala. Un hort per gaudir-ne, no per a anar-hi a suar la cansalada o agafar-hi lumbàlgies. Un hort per observar-lo, per tenir-ne cura, per apreciar els detalls, per veure créixer ufanosa la natura – la plantada i la silvestre. Un hort amb respecte. Un hort alegre i viu.

També pot ser que t’interessi algun dels TALLERS més específics, que anem fent al llarg de l’any, sobre compostatge, biodiversitat, planter, llavors, etc.


2. Tinc GANES DE VIURE d’una manera diferent

que respongui més a les meves necessitats reals, alhora que em permet RECONTACTAR AMB LA NATURA…

Possiblement el curs d’INICIACIÓ A LA PERMACULTURA t’obrirà noves perspectives.   La propera edició del curs és el 14 i 15 d’octubre.    

O, si tens més disponibilitat, apunta’t al curs més aprofundit de PERMACULTURA A LA PRÀCTICA, que dura tota una setmana. La propera edició del curs serà a la primavera.

TINC GANES DE VIURE d'una manera més sostenible
TINC GANES DE VIURE d’una manera més sostenibleLa Permacultura és aplicable a molts àmbits. No és indispensable que tinguis hort, ni jardí, ni terrenys… existeix la Permacultura social, la Permacultura urbana, etc.

La Permacultura ofereix un enfocament global davant l’activitat agrària, però també davant l’entorn i davant la societat.

És, eminentment, una disciplina de disseny, que permet passar de l’observació a l’acció transformadora.

Què és, doncs, la Permacultura? La Permacultura és la concepció i creació de sistemes naturals i humans sostenibles, basada en una profunda observació de la natura, d’on s’extreuen principis de funcionament, pautes temporals i patrons formals.

Si bé és cert que nosaltres treballem molt especialment el seu vessant aplicat a l’agricultura, la idea de promoure la diversitat, l’autoregulació, la resiliència i l’eficiència en l’ús d’energies i recursos és aplicable a molts àmbits de la nostra vida i de la de les nostres comunitats.

Nosaltres treballem amb aquest punt de vista des de 2009, creant el nostre projecte agrícola autònom però també participant de la vida comunitària, en xarxes de consum responsable, “pobles en transició” i intercanvis de coneixements. Vine, doncs, a agafar idees, a aprendre a dissenyar espais i sistemes i a practicar tècniques concretes a Phoenicurus, durant algun dels cursos de Permacultura.


3. TINC ACCÉS A UN TERRENY (petit o gran)

i m’agradaria saber què fer-ne: Com repartir-hi els espais? Què plantar-hi? Com alimentar-me’n o com treure’n un rendiment? En resum, què en puc fer que sigui adequat a les meves necessitats…

Et recomanem el curs d’INICIACIÓ A LA PERMACULTURA. La propera edició del curs és el 14 i 15 d’octubre.

O, encara millor, si tens més disponibilitat, apunta’t al curs més aprofundit de PERMACULTURA A LA PRÀCTICA, que dura tota una setmana. La propera edició del curs serà a la primavera.

La Permacultura és una disciplina de disseny. Va néixer fa unes quantes dècades,  intentant buscar una manera de crear espais agraris eficients, autònoms, resilients i diversos, on cada element s’interrelacionés harmònicament amb els altres i amb el conjunt.

Vull crear un espai bonic i abundant en UN TERRENY desaprofitat
Vull crear un espai bonic i abundant en UN TERRENY desaprofitat

L’espai agrari (camp, hort, jardí…) és vist com un ecosistema – del qual els humans també en som part integrant – on cada element ha de poder satisfer les seves necessitats i qualsevol producte ha de ser aprofitat per algú altre. Un sistema on es tanquen cicles i on es redueixen els entrants (i per tant, els esforços i les despeses).

 

La Permacultura ens dota de processos i d’eines concretes per passar de l’observació del nostre terreny fins a l’acció de crear-hi entorns productius, útils i bonics. El curs ens permetrà descobrir totes aquestes estratègies, veient-ne l’aplicació en el projecte Phoenicurus, que s’ha desenvolupat sota aquest enfocament des de 2009. Un bon lloc on observar i experimentar.


 4. Vull crear el meu VERGER (bosc d’aliments)

Tinc un terreny i voldria plantar-hi arbres fruiters o d’altres menes, i combinar-ho amb altres arbustos i plantes, fent un ús el màxim d’eficient del meu espai i alhora reduint esforços…

Apunta’t al curs de DISSENYANT UN BOSC D’ALIMENTS. El proper és el 4 i 5 de novembre.

Si teniu un terreny, independentment de la seva dimensió, pot ser una molt bona idea reservar un espai per a plantar-hi arbres i plantes que us suposin pocs esforços de manteniment però que, en canvi, us proporcionin aliments, medicines o altres recursos, a més d’un espai de lleure i de bellesa. Un racó de verger (o bosc comestible) pot ser, doncs, una bona idea.

VULL CREAR EL MEU VERGER (bosc d'aliments)
VULL CREAR EL MEU VERGER (bosc d’aliments)

Passejar-vos entre arbres fruiters, collir gerds o móres, espàrrecs, carxofes i plantes poc conegudes; veure créixer plantes aromàtiques, flors diverses; poder, fins i tot, tenir-hi gallines, abelles, etc. Tot combinat en harmonia.

Gaudir-ne és una experiència gratificant però dissenyar aquesta complexitat no és senzill. Així que el curs està pensat per donar-vos bones pistes, estratègies i exemples, que, a més podreu experimentar en directe en el bosc comestible de Phoenicurus.


5. Vull que el meu JARDÍ SIGUI PRODUCTIU, a més de decoratiu

Tinc un jardí i voldria convertir-lo en un “jardí comestible”, un espai bonic i que alhora em donés productes per alimentar-me’n…

El curs de DISSENYANT UN BOSC D’ALIMENTS també seria adequat per a tu. El proper curs és el 4 i 5 de novembre.

La informació que hi donem és adequada per a diverses escales.

Passejar-vos entre arbres fruiters, collir gerds o móres, espàrrecs, carxofes i plantes poc conegudes; veure créixer plantes aromàtiques, flors diverses; tenir-hi una basseta, una rocalla, un banc on relaxar-se i observar, etc. Tot combinat en harmonia.

Vull que el meu JARDÍ SIGUI PRODUCTIU, a més de bonic
Vull que el meu JARDÍ SIGUI PRODUCTIU, a més de bonic

En el curs de “Dissenyant un Bosc Comestible” expliquem les bases per poder crear espais on combinar plantes de diverses alçades, que convisquin correctament entre elles, en un plantejament que suposi pocs esforços de manteniment i que, en canvi, ens doni alguns productes comestibles, medicinals o d’altres usos. El que expliquem és aplicable a diverses escales. I, si bé veureu i practicareu dins de l’espai del verger de Phoenicurus, que té diversos milers de metres quadrats i quasi 200 espècies diferents, aprendreu un model que és vàlid per a petits entorns i que nosaltres hem aplicat al disseny de diversos jardins.


6. Tinc coneixements teòrics i VULL PASSAR A LA PRÀCTICA…

He estudiat dins l’àmbit de les ciències naturals o he llegit molt sobre desenvolupament sostenible, m’he comprat el calendari de sembres, he visitat webs sobre horticultura, sobre ecoaldees, sobre bioconstrucció… però em falta passar a l’acció. Per on començo? Què em cal? Com m’organitzo?

Una bona opció és fer el curs d’INICIACIÓ  A LA PERMACULTURA. La propera edició és el 14 i 15 d’octubre.

O, encara millor, si tens més disponibilitat, apunta’t al curs més aprofundit de PERMACULTURA A LA PRÀCTICA, que dura tota una setmana. La propera edició del curs serà a la primavera.

T’ajudaran a aclarir les idees i començar a “fer” allò que vols.

La Permacultura ofereix un enfocament global davant l’activitat agrària, però també davant l’entorn i davant la societat.

És, eminentment, una disciplina de disseny, que permet passar de l’observació a l’acció transformadora.

Què és, doncs, la Permacultura? La Permacultura és la concepció i creació de sistemes naturals i humans sostenibles, basada en una profunda observació de la natura, d’on s’extreuen principis de funcionament, pautes temporals i patrons formals.

Un pot acumular molts coneixements i aquest és un factor molt important, però si mai passem a analitzar aquests coneixements i els sospesem en relació amb els nostres objectius globals, mai passarem a l’acció. I si no actuem, no avançarem mai cap allà on veiem que ens convindria, com a individus i com a societat.

 

Si bé és cert que a Phoenicurus treballem molt especialment el vessant de la Permacultura aplicat a

TINC CONEIXEMENTS TEÒRICS i vull passar a la pràctica
TINC CONEIXEMENTS TEÒRICS i vull passar a la pràctica

l’agricultura, la idea de promoure la diversitat, l’autoregulació, la resiliència i l’eficiència en l’ús d’energies i recursos és aplicable a molts àmbits de la nostra vida i de la de les nostres comunitats.

Nosaltres treballem amb aquest punt de vista des de 2009, creant el nostre projecte agrícola autònom però també participant de la vida comunitària, en xarxes de consum responsable, “pobles en transició” i intercanvis de coneixements. Vine, doncs, a agafar idees, a aprendre a dissenyar espais i sistemes i a practicar tècniques concretes a Phoenicurus, durant algun dels cursos de Permacultura.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.